Isnin, 21 Mac 2016

Resepi Lempeng Lembut

Teks : Zaharatul Laili Bt Mat Sanat
Tarikh : 21 Mac 2016

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah hari ini hendak kongsi resepi lempeng lembut sampai ke petang.  Sebenarnya saya tidak tahu masak lempeng tetapi suami minta tolong buatkan kerana dia demam baru-baru ini.  Maka saya pon mencari di pak cik google.  hihihi
Resepi lempeng pon nak google kan..sabar sahaja la kalau mak tahu ini.  hihihi
Saya buat dalam kuantiti yang sedikit kerana tidak berapa gemar tetapi bila sudah cuba masyaAllah sedap sangat tau.  Jadi kita simpan di blog semoga senang hendak mencari nanti.  Jom tengok bahan dan cara-caranya

Bahan-bahan :
1) 1 cawan tepung gandum
2) 1 cawan air masak
3) 1 biji telur
4) 1 sudu besar susu tepung (guna susu anak dutch lady)
5) Secubit garam
6) Sedikit minyak ( Agar lempeng tidak melekat di pan atau kuali )

Cara-cara :
1) Campurkan semua bahan dalam mangkuk (saya masuk dalam blender)
2) Kacau sebati jangan sampai berketul (Guna blender senang cepat.  hihi)
3) Adunan sedikit cair (Kalau hendak nipis,  buat agak cair.  Kalau hendak tebal tambah tepung) tapi sedap nipis garing-garing.
4) Panaskan pan atau kuali (Api perlahan)
5) Kemudian tuangkan adunan lempeng ke dalam pan dan lenggang ke kiri dan kanan supaya nipis.
6) Perhatikan bahagian tepi lempeng sekiranya terangkat sikit lempeng hampir masak dan angkat.  Buat sampai habis adunan.  Saya dapat dalam 8 keping untuk adunan 1 cawan tepung gandum.  Boleh gandakan adunan sekiranya hendak buat banyak.

Pesanan : Boleh cicah dengan sambil bilis atau sardin.  Terangkat sedap sangat

Sumber : Google

Tiada ulasan:

Catat Ulasan