Jumaat, 25 Mac 2016

Fenomena Alam El Nino

Teks : Zaharatul Laili Bt Mat Sanat
Tarikh : 25 Mac 2016

Alhamdulillah anak-anak di beri kesihatan yang baik setelah demam berpanjangan selama seminggu.
Saya serta suami bergilir-gilir tidur menjaga si kecil Aqilah.  Demam silih berganti bermula dari ayahnya.  Selepas ayah sudah sembuh anak yang kecil pula demam, batuk dan selesema.  Maka saya pula yang berjangkit selesema dan batuk dari anak.  hihi
Musim El Nino ini akan berpanjangan sehingga June 2016. Maka elakkan aktiviti di luar dan perbanyakkan minum air masak ye.  Saya semasa rasa sahaja gatal tekak terus dapatkan airkrim vanila dan banyakkan air masak secukupnya.  Insha Allah cepat sembuh.
Khabarnya pada tahun ini banyak fenomena alam yang akan terjadi selepas gerhana matahari yang berlaku baru-baru ini.  Kalau hendak tahu lebih lanjut boleh google ye.  Saya kurang mahir tentang fenomena alam ini.  hihi.  Kita tanya kepada yang pakar.
Ada di sesetengah negeri terpaksa melaksanakan catuan air kerana kekurangan  air di kawasan mereka antaranya Perlis.  Di kawasan saya juga pernah di laksanakan catuan air iaitu pada tahun lepas selama sebulan.  Kami telah di beri jadual tarikh-tarikh yang di kenakan catuan.  Maka pada masa itu sediakan baldi sebelum hujan.  hihi
Senua harga baldi-baldi serta besen simpanan air melambung tinggi di kedai-kedai plastik pada ketika itu.

Sekian

Khamis, 24 Mac 2016

Resepi Kek Coklat Moist Kukus

Teks : Zahaartul Laili Bt Mat Sanat
Tarikh : 24 Februari 2016

Assalamualaikum w.b.t

24hb Februari adalah hari ulangtahun kelahiran encik suami maka saya buatkan kek coklat yang simple sahaja.  Jom tengok resepi

Bahan A :
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
(Semua bahan di atas tersebut di ayak)

Bahan B :
2 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila

Bahan C :
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak jagung/ minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan air (ganti susu cair)
1 cawan susu pekat
(satukan semua bahan masak atas api perlahan dan kacau sentiasa hingga sebati - tutup api)

Caranya :
Masukkan Bahan B bersama bahan C - kacau
Kemudian masukkan Bahan A - kacau sehingga halus tidak berbintil)
Oleskan loyang dengan minyak terlebih dahulu
Masukkan adunan ke dalam loyang atau acuan masing-masing 
Kukus selama 1 jam (kukusan hendaklah di panaskan terlebih dahulu baru masukkan adunan kek ya)

Ini pula resepi topping coklat
250 g coklat masakan
1/2 cup susu fullcream/ whipping cream
1 sudu besar butter
Cara :
Masak kaedah double boiler
Panaskan susu cair naik buih-buih kecil (padamkan api)
Patahkan dan cairkan coklat masakan dan masukkan susu tadi kacau sebati
Kemudian masukkan butter
Sesuaikan kemanisan ikut selera anda ye

Apabila kek sudah siap masak curahkan topping ke atas kek (nanti topping akan meresap ke dalam kek)
Ok apabila kek sudah sejuk boleh hias mengikut citarasa anda

Sekian.

Kek birthday encik suami a.k.a untuk anak-anak sebenarnya.  hihi
Sumber : Facebook




Isnin, 21 Mac 2016

Resepi Lempeng Lembut

Teks : Zaharatul Laili Bt Mat Sanat
Tarikh : 21 Mac 2016

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah hari ini hendak kongsi resepi lempeng lembut sampai ke petang.  Sebenarnya saya tidak tahu masak lempeng tetapi suami minta tolong buatkan kerana dia demam baru-baru ini.  Maka saya pon mencari di pak cik google.  hihihi
Resepi lempeng pon nak google kan..sabar sahaja la kalau mak tahu ini.  hihihi
Saya buat dalam kuantiti yang sedikit kerana tidak berapa gemar tetapi bila sudah cuba masyaAllah sedap sangat tau.  Jadi kita simpan di blog semoga senang hendak mencari nanti.  Jom tengok bahan dan cara-caranya

Bahan-bahan :
1) 1 cawan tepung gandum
2) 1 cawan air masak
3) 1 biji telur
4) 1 sudu besar susu tepung (guna susu anak dutch lady)
5) Secubit garam
6) Sedikit minyak ( Agar lempeng tidak melekat di pan atau kuali )

Cara-cara :
1) Campurkan semua bahan dalam mangkuk (saya masuk dalam blender)
2) Kacau sebati jangan sampai berketul (Guna blender senang cepat.  hihi)
3) Adunan sedikit cair (Kalau hendak nipis,  buat agak cair.  Kalau hendak tebal tambah tepung) tapi sedap nipis garing-garing.
4) Panaskan pan atau kuali (Api perlahan)
5) Kemudian tuangkan adunan lempeng ke dalam pan dan lenggang ke kiri dan kanan supaya nipis.
6) Perhatikan bahagian tepi lempeng sekiranya terangkat sikit lempeng hampir masak dan angkat.  Buat sampai habis adunan.  Saya dapat dalam 8 keping untuk adunan 1 cawan tepung gandum.  Boleh gandakan adunan sekiranya hendak buat banyak.

Pesanan : Boleh cicah dengan sambil bilis atau sardin.  Terangkat sedap sangat

Sumber : Google